Bekijk profielpagina

Haagse School: Zomerweelde, Mondriaan als netwerker & horizontale heerlijkheden - Editie #99

Revue
 
 

Haagse School Nieuwsbrief

19 juli · Editie #99 · Bekijk online

Tweewekelijkse nieuwsbrief over de schilders van de Haagse School - met het laatste nieuws over veilingen, collecties en tentoonstellingen - boekrecensies, documentaires, een biografie en een Special Offer!


Welkom bij de 99ste editie van de tweewekelijkse Haagse School nieuwsbrief.
Rijksmuseum Sessions - gesponsord door Heineken - brengt optredens, vanuit het Rijksmuseum, met bekende (hiphop) artiesten die muzikaal reageren op schilderijen. In de eerste aflevering (eind 2020) zagen we De Jeugd Van Tegenwoordig wat rhymes spitten voor Marten en Oopjen van Rembrandt, gekozen vanwege ‘de potsierlijkheid van de outfits’, aldus rapper Alfred ‘Vieze Fur’ Tratlehner. Logisch, hij is ook couturier in zijn vrije tijd. In de tweede en meest recente aflevering van 25 juni loopt rapper Typhoon blootsvoets door het museum, waarbij hij wordt begeleid door conservator in opleiding Tamar van Riessen. Zij toont hem achtereenvolgens een portret van Michiel de Ruyter door Ferdinand Bol (Dordrecht, 1616 - Amsterdam, 1680), ‘De serenade’ van Judith Leijster (Haarlem, 1609 - Heemstede, 1660) en ‘Zomerweelde’ van Jacobus van Looy (Haarlem, 1855 - Haarlem, 1930). Typhoon brengt ten overstaan van de schilderijen funky flows over jazzy beats met reflecties op de rol van Nederland in de slavernij, inclusiviteit in de samenleving, de positie van de vrouw en hij deelt zijn gevoel van ‘…rust, stilte, het even niets hoeven. Het is goed. Het is mooi. Het is klaar…’ dat het schilderij van Van Looy bij hem oproept. Kortom, zomerweelde. Het is vakantie. Laten we hopen dat de R-waardes en waterspiegels snel dalen en alleen de temperatuur stijgt.
Bekijk het fragment hier.

Rapper Typhoon en conservator Van Riessen in gesprek voor 'Zomerweelde' van Jacobus van Looy. Fragment uit Rijksmuseum Sessions.
Rapper Typhoon en conservator Van Riessen in gesprek voor 'Zomerweelde' van Jacobus van Looy. Fragment uit Rijksmuseum Sessions.
Aankomende veilingen
CATAWIKI VEILINGEN ASSEN - Klassieke kunst veiling (schilderijen) - online only - tot 24 juli - met een hooikar door Bogman en een gezicht op het Singel met de koepelkerk in Amsterdam door Melcher-Tilmes. Check hier.
Artikel: Mondriaan als netwerker - MondrianPapers.org
Eerste pagina van een brief van Piet Mondriaan aan Dop Bles (fotokopie), ongedateerd. RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, Den Haag.
Eerste pagina van een brief van Piet Mondriaan aan Dop Bles (fotokopie), ongedateerd. RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, Den Haag.
Mondrian as a networker | The Mondrian Papers
Tentoonstelling: heropening met zelfportretten Van Gogh - Courtauld Gallery - Londen
Major Vincent van Gogh self-portrait exhibition to open in London next year | The Art Newspaper Major Vincent van Gogh self-portrait exhibition to open in London next year | The Art Newspaper
Artikel: De alomtegenwoordige Herman Adriaan van Karnebeek - RKD - Den Haag
Serie over markante personen in het moderne kunst- en cultuurleven
rkd.nlDeel
Via Instagram: @villamondriaan
Zonnebrink ◊ Jan Toorop woonde bij een gastgezin aan de Zonnebrink in Winterswijk, tegenover het huis waar de familie Mondriaan vijf jaar later haar intrek zou nemen. Hij kreeg tekenlessen van G.W. Schut op de Rijks H.B.S., slechts enkele jaren voordat ook Mondriaan bij hem in de leer zou gaan. Hoewel Toorop en Mondriaan elkaars pad nooit hebben gekruist in Winterswijk, raakten de twee kunstenaars dan toch bevriend na hun eerste ontmoeting in de zomer van 1908. Ondanks dat de kunstenaars elkaar pas op latere leeftijd leerden kennen, zijn er ook tussen de vroege werken van Mondriaan en Toorop treffende verwantschappen aan te wijzen. Beide kunstenaars beeldden, geheel op eigen wijze, het boerenleven af.
Afbeelding 1: Jan Toorop, Boer op hooizolder, circa 1883, collectie Kunsthandel Studio 2000
Afbeelding 2: Piet Mondriaan, Vrouw met koe, 1898-1899, collectie Museum Freriks Winterswijk
Bekijk de post op Instagram hier.
Biografie: Cornelis Kuypers
Cornelis Kuypers deed wat er van hem verwacht werd: schilderen. Dat zat nu eenmaal in zijn bloed. In heerlijke, horizontole doeken ving Kuypers het Nederlandse landschap van de Veluwe tot de polder en van de rivieren tot de Zuiderzee.
Cornelis Kuypers (Gorinchem, 1864 – Soest, 1932) wordt op 20 september 1864 geboren in Gorinchem. Zijn vader is de schilder Jan Kuypers, die als tekenleraar werkzaam is in de stad. Hij is zeker niet de enige Kuypers die schildert. De familie kent dan al vijf generaties kunstenaars. Het gezin verhuist naar Amsterdam wanneer Cornelis veertien is. Een jaar later wordt hij één van de eerste leerlingen aan de door architect Pierre Cuypers opgerichte Kunstnijverheidsschool Quellinus. Een driejarige, voorbereidende beroepsopleiding voor decoratieschilders, tekenaars en beeldhouwers. De school is in de eerste twee jaar gevestigd in het oude woonhuis van Cuypers aan het Vondelpark en verhuist vervolgens naar een gebouw in de Frans Halsstraat. Cornelis vervolgt zijn opleiding op het atelier van zijn vader.
'Flowering orchard' - olieverf op doek: Cornelis Kuypers (herkomst: voorm. coll. J.J.A. Rengers Hora Siccama-Barones van Nagell van Ampsen)
'Flowering orchard' - olieverf op doek: Cornelis Kuypers (herkomst: voorm. coll. J.J.A. Rengers Hora Siccama-Barones van Nagell van Ampsen)
‘Er waren twee wijzen mogelijk, waarop het picturale zich in een nieuwe ontwikkelingsphase kon manifesteeren […] Het eerste zou de taak van den geweldenaar Breitner worden en zijn meer actie uitdrukkend materiaal […] het tweede van de meer naar reflectie (ook een vorm van reactie) naar landelijk méditeeren neigende groep van meesters, waartoe, met Poggenbeek, Tholen, Voerman, Wiggers en de latere Floris Verster, ook Kuypers behoort. Zij werkten als ’t ware in de stilte welke op den hevigen impressionistenstormloop volgde,’ zo beschijft H. de Boer in 1924 in Elseviers Geïllustreerd Maandschrift de vormingsjaren van Kuypers als zelfstandig schilder in Rijswijk, waar hij zich na zijn huwelijk met Elisabeth Terlingen vestigt. In 1894 wordt Johan geboren en in 1896 Cornelis junior. Beide groeien op in de beste familietraditie en zullen carrière maken als kunstschilders. Het gezin verhuist al snel naar het Gelderse Renkum, waar Kuypers in Théophile de Bock, Berend Ferwerda, Xeno Münninghof en andere Veluweschilders gelijkgestemden vindt. Hij is middels diverse bestuursfuncties betrokken bij de plaatselijke kunstenaarsvereniging Pictura Veluvensis die in 1902 wordt opgericht. De schilderheeft in binnen- en buitenland - met name in de Verenigde Staten - succes met zijn werk, mede door toedoen van zijn goede relatie met de Amsterdamse kunsthandel Buffa. In 1907 en in 1911 valt Kuypers in Barcelona in de prijzen. Het is de periode dat beide zoons het huis uit gaan en hij met zijn vrouw de Veluwe verlaat om zich weer te vestigen in Den Haag. Tijdens een tentoonstelling van de Haagsche Kunstkring in 1925 is de schilder vertegenwoordigd met liefst 21 schilderijen.
'Bomen en Kateel Doorwerth' - olieverf op doek: Cornelis Kuypers (herkomst: Museum Veluwezoom)
'Bomen en Kateel Doorwerth' - olieverf op doek: Cornelis Kuypers (herkomst: Museum Veluwezoom)
In zijn laatste jaren woont Kuypers in Soest. Op 29 oktober 1932 bezwijkt de 68-jarige schilder plotseling tijdens een potje biljart. En dat terwijl hij een paar maanden eerder in Baarn nog een succesvolle tentoonstelling met recent werk, gemaakt op de Loosdrechtse plassen, had gehouden. In 1999 is door door Museum Veluwezoom een overzichtstentoonstelling georganiseerd waarbij ook een monografie verschenen is. Werk van Cornelis Kuypers is opgenomen in de collecties van Museum Arnhem, het Frans Halsmuseum in Haarlem en het Stedelijk Museum Amsterdam.
Special Offer!
Werken van Haagse School schilders zijn te koop voor iedereen: van €100.000.000,- tot €100,- Van veilinghuis tot marktplaats. Elke editie treft u hier een Special Offer.
'Uitzicht over Den Haag met de Nieuwe Kerk' 1882 - aquarel: Vincent van Gogh
'Uitzicht over Den Haag met de Nieuwe Kerk' 1882 - aquarel: Vincent van Gogh
Vincent van Gogh - Uitzicht over Den Haag met de Nieuwe Kerk | Heather James
*disclaimer - Bij twijfel wordt eventueel een kanttekening geplaatst aangaande de echtheid van getoonde werken, echter in geen geval wordt echtheid gegarandeerd, dwz ook niet wanneer er geen kanttekening geplaatst is.
Heeft u tips of reacties? U wilt adverteren, of bijdragen aan de volgende edities? Dan kunt u rechtstreeks reageren op deze mail. Weest welkom!
De schilders van de Duin- en Bollenstreek • WBOOKS | Werner van den Belt & Bob Hardus
Hobbe Smith - De Friese chroniqueur van Amsterdam • Uitgeverij Noordboek | Gert-Jan Veenstra & Bob Hardus
Enthousiast? Stuur deze nieuwsbrief gerust door aan vrienden en collegae!
Vond je deze editie leuk?
Klik hier om je uit te schrijven.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Bob Hardus met Revue.
- HaagseSchool.org -